Pistolskyting

Pistolskyting har lange tradisjoner i Norge og har en stor variasjon av forskjellige skytegrener administrert av forskjellige forbund. Noen skytegrener er nasjonale, og noen er internasjonale og skytes også i OL eller forskjellige verdensmesterskap.

 

Norges skytterforbund
NSF administrerer skytegrener innen felt, bane og PPC 1500.
Feltskyting foregår ved at man går gjennom en løype med flere standplasser og skyter på figurer på forskjellig avstand, skytegrenen har klasser for pistoler fra .22lr opp til de kraftigste magnumkaliberene.
PPC (Precision Pistol Competition) er en skytegren hvor man skyter på skiver fra 3 til 50 meter i forskjellige skytestillinger med trekk fra hylster. Skytegrenen oppstod i USA på 50tallet og var opprinnelig ment for å øke skytekompetansen til ansatte i politiet.
Baneskyting inkluderer forskjellige nasjonale og internasjonale skyteprogrammer med forskjellige typer ergonomiske matchpistoler.

www.nsf.no

 

Dynamisk Sportsskyting Norge.
IPSC.
i Norge kalt Dynamisk Sportsskyting. (tidligere praktisk skyting), er en skytegren hvor man beveger seg gjennom en oppsatt løype, også kalt stage. Prinsippet er at man skal skyte så mye poeng på så kort tid som mulig. Stagene er aldri like fra stevne til stevne, så man får alltid en ny utfordring.

Sivilpistol.
Administreres av DSSN og er en nasjonal gren hovedsaklig for mindre våpen og kortere avstander. Det skiller seg fra IPSC ved at man benytter såkalt «time plus» scoring. man får tidstillegg for alle treff som ikke er alfa i IPSCskiven, og dette legges sammen med tiden du brukte på å skyte stagen.

Steel Challenge.
Ble grunnlagt i 1981, og er en skytegren hvor man skal skyte 5 stålplater så fort som mulig, hver standplass skytes flere ganger og dårligste tid blir strøket fra totaltiden. Total sammenlagt tid avgjør hvem som vinner.

 

Norges Metallsiluett Forbund
Metallsiluettskyting startet i følge historien på begynnelsen av 1900tallet da to banditter kranglet om hvem som var best til å skyte, de første årene skøt man på levende dyr, men disse ble av praktiske orsaker etterhvert erstattet av dyrefigurer i metall. Metallsiluettskyting foregår ofte på lange avstander i forhold til det man er vant med til pistolskyting ellers.

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77329065

CAS
Cowboy action shooting er en skytegren hvor man bruker våpen fra «westerntiden», for eksempel Single Action revolvere, som regel moderne kopier produsert så likt som mulig originalene fra 1800tallet, det er forskjellige grener for både rifle, hagle og revolver, og noen av grenene ligner på dynamisk skyting, slik at man beveger seg gjennom en øvelse og skyter på mål plassert rundt omkring.

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20302425

 

Norsk Svartkruttunion
NSU arrangerer konkurranser med svartkruttvåpen frem til slutten av 1800tallet, både originale og kopier. Fellesnevner er at de skal være ladet med svartkrutt. Det skytes både med pistol og rifle på korte og lange hold.

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63791498